Basketlokaal.be

Informatie

Dit bericht is geschreven op 13 mrt 2011, en staat in 2de Provinciale A.

Bokken rijden zich vast in eerste Breese century

Bree Basket A – Bokkerijder Overpelt B : 103-49

Met geblesseerden Kwaspen, Beckers en nu ook Gielen raakte de Breese ziekenboeg goed gevuld. Omdat hij amper 7 spelers op het wedstrijdblad kon inschrijven maakte coach Reeskens zich dan ook lichtjes zorgen omtrent de rotatiemogelijkheden. Zonder reden bleek achteraf, want Overpelt – dat overigens ook maar met 6 kon aantreden – was meerdere maten te klein voor dit Bree. Bij 2-3 kwamen de bezoekers voor het eerst en meteen ook voor het laatst op voorsprong. Ze konden daarna de intenties van de openingsminuut nooit verderzetten en moesten het spel op alle fronten ondergaan. Van bij de opworp stuwde Eikenaar zijn maats aan een verschroeiend tempo over het terrein. De bezoekers konden die sneltrein gewoon niet volgen en keken ruim voor het einde van het 1ste quarter al tegen een kloof van 10 punten aan. Bree bleef gas geven en had halfweg de zege dan ook al op zak. Offensief moest het beste dan nog komen. Maar tot dan werd het verschil ook defensief gemaakt. De weinige keren dat de Peltenaren de bal niet inleverden stootten ze vaak op een muur. Jans en Maggen raapten netjes de missers op en leverden ook knap aanvallend werk af met als gevolg een twintiger op het bord aan de rust. In eerdere wedstrijden ging de Breese motor dan wat sputteren, maar deze keer gebeurde dat niet. Op een paar fracties van concentratieverlies na bleef Bree knap combineren en het tempo hoog houden. De Bokkenrijders lieten zich slag om slinger lullig de bal ontfutselen en moesten regelmatig een korf of 3 incasseren eer ze er weer eens in slaagden om over de middellijn te geraken. Van tegenstand was gewoon geen sprake en Bree stormde door naar een dertiger, veertiger, vijftiger. Voor het eerst dit seizoen kwam het magische getal 100 in zicht. Even leek een opeenstapeling van missers dat feestje nog te verknallen, maar Aerts vlamde de eerste century op het bord en mocht zich opmaken voor de bijbehorende tractatie. Dik verdiende maar spotgemakkelijke zege dus voor Bree – 5 van de 7 spelers eindigden in de dubbele cijfers – dat met het oog op de moeilijke verplaatsing naar Maasmechelen nu het nodige zelfvertrouwen kon bijeen sprokkelen via 2 winstmatchen op rij.

De opworp was voor Jans en Eikenaar stuurde Vandekerkhof naar de 2-0. De Hert mocht na zijn treffer ook nog een bonusvrijworp benutten en zorgde zo voor 2-3. Even leek het erop dat het toch niet zo’n gemakkelijke avond zou worden toen Maggen miste, zelf opraapte, weer miste, Jans de rebound nam maar ook naast smeet en de bal vervolgens bij Vandekerkhof terecht kwam maar ook die niet raak wist te treffen. 4 kansen op rij dus om uiteindelijk niks te hebben. Het zou in het vervolg van de match nog een paar keer gebeuren, maar toen kon dat al lang geen kwaad meer. In deze fase van de wedstrijd was dat zeker nog niet het geval en Eikenaar nam zijn verantwoordelijkheid. Met een knappe pass joeg hij andermaal Vandekerkhof naar 4-3 en met een bisnummertje naar 6-3 na 2’57. De defence werd bijgesteld en Overpelt raakte niet aan een shot binnen de 24”. De Hert en Wijnen zaten in de broekzak van Jans en Maggen zodat die van Pelt er niet aan te pas kwamen en Van Dyck doorstoomde naar 13-3 na 6’15. Tijdens een bezoekende time-out maakte coach Reeskens zijn jongens duidelijk dat de bezoekers het tempo niet aan konden en dat Bree druk moest blijven uitoefenen. Na 5’30 zonder score lukte Nouwen een bom, maar Jans en Maggen neutraliseerden (21-6). On the buzzer sloot De Hert dan het veelbelovende 1ste quarter af bij 21-8.

Eén van de refs had eerder al autoritair en zelfs enigszins dictatoriaal duidelijk gemaakt dat hij de nieuwe richtlijnen m.b.t. protest strikt zou toepassen, maar Vandekerkhof nam de proef op de som en kreeg prompt een technische. Veel konden Wijnen en Verschuren daar niet mee doen want verder dan 21-11 na 28” geraakte Overpelt niet. Het was Aerts die de boel weer op gang shotte met een bom (26-11). Maggen werd dan door de refs bestraft en was het daar duidelijk niet mee eens. Reeskens suste hem met de gedachte dat hij zich geen zorgen moest maken : “ We zitten nog altijd maar in 2de provinciale,….en niet alleen de spelers….”. Dat zou later nog meermaals blijken. Overpelt probeerde meer snelheid aan de dag te leggen maar verslikte zich in zijn eigen ambities en werd door Vandekerkhof terug gewezen met een nieuwe bom (29-15). Jans mengde zich dan nadrukkelijk in de debatten en met een steal deed hij Van Dyck de 32-15 cadeau na 5’58. Wijnen, Nouwen en Verschuren gingen dan even domineren. Tenminste toch qua balbezit, maar ze slaagden er nauwelijks in het netje te doen bewegen (32-18). Toen Aerts dan zijn 3de driepunter binnen mikte kwam de twintiger al in zicht (37-20). Jans pakte nog uit met een knap Block op Verschuren waarna Van Dyck op de fast break een sterke eerste helft afrondde bij 41-20.

Samen met Aerts kreeg diezelfde Van Dyck vlak na rust meteen al de dertiger in het vizier (47-20). Nouwen probeerde van ver tegen te prikken, maar faalde. Enkel Wijnen kon nog eens scoren (47-24). Vanspringel smeet zijn passes in de coulissen zodat Aerts dankbaar gebruik maakte om Jans op weg te zetten naar de 53-24. Een fractie later deed Van Dyck dat nog eens over en Jans bedankte knap met de dertiger (55-24 na 3’50). Met een backdoor van Hamblok werd kolom B op het scoresheet ook nog eens gebruikt maar Eikenaar en een sterke Van Dyck (22 punten) lieten het niet aan hun hart komen (63-32). Nog een bommetje van Aerts er bovenop en het stond 66-31 met nog 1’05 te gaan. En daarin zorgde topscorer Vandekerkhof (24) in zijn eentje voor de 70-35 tussenstand.

Opnieuw Vandekerkhof aan het kanon en met de steun van Aerts werd na amper 27” de veertiger neergezet (75-35). De balverliezen bij Overpelt waren niet meer te tellen. De middellijn werd een nieuw streefdoel, maar vaak geraakte men daar niet eens. De thuisspelers plakten op hun huid en stapelden de steals op. Net voor halfweg het slotkwart bombardeerde Eikenaar de 86-39 op het bord en ontstond de ambitie om de 100 te bereiken. Met 2 treffers op rij kwam Maggen al aardig in de buurt (92-41 na 6’52). Jans verdween nog met 5 fouten naar de kant, maar dat kon de pret niet drukken. Relaxed wist Bree nog een paar mooie combinaties op de vloer te leggen en na steals van Eikenaar mocht Aerts zowel de 99 als de 101 laten noteren (101-49), meteen de eerste century van het seizoen. Met de laatste treffer van de partij loodste Vandekerkhof zich in extremis nog voorbij Aerts als topscorer (103-49).

Bree : Aerts 9+13, Eikenaar 0+9, Winters 2+0, Vandekerkhof 9+15, Vandyck 8+11, Jans 5+8, Maggen 8+6.
Overpelt : Nouwen 4+6, Vanspringel 0+3, Hamblok 0+6, De Hert 7+4, Verschuren 5+5, Wijnen 4+5.

Q1:21-8 Q2 : 20-12 (41-20) Q3 : 29-15 (70-35) Q4 : 33-14 (103-49)

U kan geen reacties meer plaatsen.