Basketlokaal.be

Informatie

Dit bericht is geschreven op 28 mrt 2011, en staat in 2de Provinciale A.

Eindeseizoenswedstrijd

Bree Seniors A – Sint-Truiden B 82 – 65

Deze voormiddagwedstrijd (nog eens extra ‘versterkt’ met een uurtje minder slaap) kon op geen al te hoge verwachtingen rekenen. STBB werd in de heenwedstrijd uiteindelijk met groot verschil verslagen en Bree heeft niet echt veel meer om voor te spelen. De bezoekers mistten bovendien hun sterkhouder Janssens. Allemaal voortekens voor een wedstrijd op het einde van het seizoen die naam waardig. Bree, dat op een voltallige kern kon rekenen, nam onmiddellijk de wedstrijd in handen met agressief en snel spel. Toch kon tijdens het eerste kwart de kloof niet geslagen worden, mede door slordigheden in eigen rangen. STBB kon gelijke tred houden door hun potig spel en hun hoog afwerkingspercentage bij de driepunters. Wanneer tijdens het tweede kwart het gaspedaal dieper ingedrukt werd stond al snel een twintiger op het bord en was de tweede helft totaal overbodig geworden: dit was dan ook te merken aan het geleverde spel. Coach Reeskens roteerde dat het een lieve lust was, zodat uit de naakte cijfers blijkt dat het een collectieve prestatie van Bree was. Toch was het technisch gezien een veel minder. ‘Een ploeg speelt maar zo sterk als de tegenstander het toelaat!’ zou in dit geval een goed excuus zijn, maar de Zuid-Limburgers toonden hiervoor te weinig en vertrouwden vooral op hun verre wanhoopspogingen. Op deze manier konden ze een in de lucht hangende afstraffing tijdens de tweede helft toch nog ‘verschonen’. Bree ging op zijn lauweren rusten en hielden (verdiend) de drie punten thuis.

Kwart 1 : Bree startte geconcentreerd : via een snelle press zorgde Vandekerkhof in zijn eentje voor een 4 – 0 na nauwelijks 25 seconden. STBB liet zich niet onbetuigd en via een bom van Delbrouck bleven ze in het Breese vaarwater (7 – 5, 3’30”). Wanneer ‘topmeester’ Gielen hem dit nadeed stond de eerste kloof al op het bord (14 – 5). Bree moest de STBB vooral foutief afstoppen, maar zij lieten vanop de vrijworplijn de kansen al te vaak liggen. Maggen stond onder de korf zijn mannetje: hij nam tegen de ‘zware’ Truienaars 2 aanvallende rebounds en vergrootte zo de voorsprong (16 – 5). Het leek een walk-over te worden: Bree speelde agressief en met de snelheid die Eikenaar in het spel legde, leek Sint-Truiden een vogel voor de kat. Maar dan stelden Delbrouck en Thewis hun vizier op scherp en was de aansluiting een feit (20 – 16, 8′). Aerts haalde net voor affluiten zijn gevreesde wapen boven en driepunterde naar een 23 – 16 tussenstand.

Kwart 2 : Bommen van Beckers (nog op zoek naar zijn beste vorm) en Aerts waren de inleiding van een sterk Brees tweede kwart. STBB werd ‘outscored’ met een stevige 24 – 9. Alhoewel ze via vrijworpen voldoende kansen kregen, profiteerden zij daar nauwelijks van: De Smet mistte zijn 3 vrijworpen. Het tactisch plannetje van coach Reeskens wierp zijn vruchten af: de Truienaars vonden geen oplossing op de afwisseling van man-to-man en zoneverdediging. Kwaspen, die Eikenaar verving, nam de wedstrijd in handen: met twee jumpshots en een schitterende assist voor Winters zorgde hij voor 35 – 19 (14’30”). Toch vond de coach het nodig een time-out te nemen om de verdediging wat bij te stellen. Er waren teveel fouten nodig om STBB af te stoppen. Enkele missers van Vandekerkhof deden de Breese motor wat sputteren. Uiteindelijk kon Gielen met een bom de ban breken (39 – 20, 16′). Vandyck had het laatste woord en legde de ruststand vast: 47 – 25.

Kwart 3 : Wedstrijd gespeeld! En dat namen de Breese spelers al te letterlijk. Ondertussen hadden de Haspengouwers vertrouwen getankt bij Nathalie … en het was geen koffie. Blijkbaar hadden zij zichzelf met het plaatselijk gerstenat de moed gegeven om er nog iets van te maken. Toch was er eerst wat ‘bezinkingstijd’ nodig. Bree ging nog even op zijn elan verder. Daarbij speelde Gielen een belangrijke rol: met een bom, een blockshot, een coast-to-coast en een heerlijk assist voor Beckers kwam de dertiger al snel in zicht. Ook de ingevallen Van Dijck deed zijn duit in het zakje met een score én bonus. Beckers driepunterde de maximale voorsprong op het bord (62 – 32, 26’30”). En dan was het vet van de soep: Bree schakelde enkele versnellingen lager en wanneer STBB in de zone kroop, wist men daar geen raad mee: inside kwam men er niet meer door en ook de afstandsschoten mistten hun doel. Het tempo verdween helemaal, alleen Delbrouck zorgde voor wat Truiens weerwerk. Tussenstand: 66 – 39.

Kwart 4 : De wedstrijd kabbelde aan een gezapig tempo verder: er werden nauwelijks fatsoenlijke combinaties op het parket gelegd. Alle heil werd gezocht vanop afstand. En daar was STBB nu net beter in. Met maar liefst 5 bommen in het slotkwart wisten ze de achterstand tot een aanvaardbare eindstand te brengen. Bree blonk vooral uit in slordigheden: gemiste shots en veel balverliezen. Na 35 minuten vond coach Reeskens het welletjes en wees zijn mannen op hun ‘futloosheid’. Sint-Truiden was ondertussen al teruggekropen tot op 16 punten (72 – 56). Bij de bezoekers was het vooral captain Delbrouck die elke (vaak ondoordachte) mogelijkheid ten baat nam om een bommetje te droppen. Beckers , Aerts en Vandekerkhof vonden uiteindelijk hun shot terug en Bree liep weer uit tot 20 punten (82 – 62, 39′). Sint-Truiden zette via Thewis het slotakkoord met … een driepunter on the buzzer. Eindstand: 82 -65.

Het doel voor de resterende wedstrijden moet voor de senioren A de derde plaats zijn. Met een drie op drie (tegen haalbare tegenstanders) moet deze betrachting werkelijkheid kunnen worden.

Bree: Kwaspen 6 + 0, Aerts 6 + 3, Gielen 6 + 8, Eikenaar 2 + 1, Van Dijck 0 + 5, Winters 2 + 0, Vandekerkhof 7 + 4, Vandyck 8 + 4, Jans 0 + 0, Maggen 4 + 4

STBB: Flossy 3 + 5, Thewis 10 + 6, De Smet 0 + 4, Plevoets 0 + 0, Massoels 2 + 5, Delbrouck 6 + 14, Frederix 0 + 5, Franssens 4 + 0

Standen: kwart 1: 23 – 16

kwart 2: 24 – 9 (47 – 25)

kwart 3: 19 – 14 (66 – 39)

kwart 4: 16 – 26 (82 – 65)

U kan geen reacties meer plaatsen.