Basketlokaal.be

Informatie

Dit bericht is geschreven op 17 apr 2011, en staat in 2de Provinciale A.

Podium?

Bree Basket A – Hades Hasselt A : 66-62

Beverlo had de titel al enkele weken op zak en dus was de hoofdprijs voor de anderen buiten bereik. In de meeste matchen stond er dan ook niks meer op het spel, ware het niet dat Bree de ambitie koesterde om de 3de plaats te veroveren en zo in extremis nog mee op het podium van 2de Provinciale A te stappen. Of dat ook daadwerkelijk zou lukken had Bree niet meer zelf in de hand omdat Tongeren en Lummen het nog tegen mekaar moesten opnemen. Als de Eburonen de 3 punten in eigen huis wisten te houden, dan eindigde Bree zoals gehoopt 3de. In het andere geval nam Lummen die stek in. Maar zondagavond sijpelde het bericht binnen dat Tongeren vlot de maat nam van Lummen en dat de Breese doelstelling dan toch gerealiseerd werd !

Feit is dat Bree Basket op de slotdag alleszins zelf deed wat het moest doen : winnen tegen Hades. En daarmee is dan meteen ook zowat alles gezegd want buiten een aangenaam 1ste quarter viel er niets noemenswaardig te zien en was het vooral uitkijken naar de randanimatie. Om het seizoen in stijl af te sluiten was de geluidsinstallatie nog eens boven gehaald en galmden de tunes uit “the good old days” nog eens door de Olympia, stond er een speaker in een gouden glitterpakje naast het terrein om de enigszins onwennige ploegen netjes officiëel aan te kondigen – inclusief nicknames – en de match van commentaar te voorzien, liepen er 2 gloednieuwe mascottes in team-outfit langs de lijnen te dartelen, werd er een estafette met de Peanuts gelopen en konden alle jeugdploegen tijdens de pauze deelnemen aan een “shooting contest” (winnaars worden eerstdaags bekend gemaakt via www.breebasket.be). Zelfs een schuchtere Mexican wave ontbrak niet. Leuke en gemoedelijke sfeer dus.

Tijdens de after-party werden de andere 3 quarters dan met het nodige gerstenat naar de vergetelheid gespoeld, en dat was nodig. Daarmee zijn we dan terug bij de match zelf aanbeland. Op basis van een goeie organisatie en een geduldige opbouw nam Bree via een sterk gestarte Gielen meteen het heft in handen met als resultaat een mooie voorsprong, die het echter even snel weer zag verdwijnen. Toch herpakte de thuisploeg zich nog netjes van dat dipje in dat 1ste kwart en werd het vervolg met een hoopgevende marge aangevat. Maar dan stokte het spel volledig. Langs beide kanten trouwens. Een massa missers, slechte passes en onzorgvuldige shots “kruidden” het 2de quarter. Niet om aan te zien. Hades – zonder coach naar Bree afgezakt zodat Delille voor de gelegenheid de honneurs waarnam – zag het netje pas na 2’32 weer wapperen, maar met Bree was het nog véél erger gesteld. Er werd maar liefst 6’40 niet meer gescoord. Uiteindelijk lukte dat dan toch een paar keer, maar zonder veel overtuiging zodat er halfweg een score op het bord stond die er normaal gezien na 1 kwart al hoort te staan : 28-24 na een schuifje van amper 7-9.

Wat na de pauze vooral opviel waren de blauw geverfde manen van de thuisspelers. Een belofte die gedaan werd als er meer dan 100 supporters op de tribunes zouden postvatten. Bingo dus ! De spelers bedankten het publiek trouwens nog via slogans “Supporters bedankt !!” op hun “gelegenheids-shootingvests”. Maar andermaal hadden we daarmee meteen alweer het leukste gezien. Na het openingskwart zat er nooit veel lijn in het spel en werd er vaak gescoord vanuit individuele initiatieven. Het vlotte collectief acteren was nagenoeg verdwenen. Alleen in defence stak het vrij goed in mekaar zodat Hades de beperkte kloof nooit dicht kreeg. Aerts kreeg na een lichte verontwaardiging meteen een overdreven vlot gegeven technische van ref Moons. Sommige refs vinden de opgelegde regeltjes blijkbaar belangrijker dan het spel op zich. Iedereen terug effe wakker geschud en de aanwezigen zagen zo hoe de wedstrijd verder naar het einde toe kabbelde en Bree zijn voorsprong tot het einde kon behouden, vooral door toedoen van een ontplofte Kwaspen. Al werd het toch nog warm in de Olympia. Gelukkig stonden bij deze aangename lentetemperaturen de zijdeuren wagenwijd open zodat er voor wat verkoeling gezorgd werd, want Hades kwam nog akelig dicht. Helaas – voor de Hasselaren dan toch – kwam het slotoffensief net te laat en kon Bree zijn seizoen in eigen huis afsluiten zoals het hoort.

Of het nu een 3de of 4de plaats wordt, feit is dat dit een prestatie is die boven de verwachtingen van het seizoenbegin ligt. Coach Reeskens ambiëerde een plekje in de top 6, maar het werd dus méér dan dat. Mooi ! En mooi oogt ook de doelstelling voor next season, want dan wil hij resoluut beter doen. Mikken op plaats 2 of zelfs 1. Voor minder doen we het dan niet. Het wordt dus meteen al reikhalzend uitkijken naar de volgende campagne…

Als inleiding kan dit tellen, maar toch ook nog even de quarters van dichtbij bekijken :

Na 29” dropte Gielen de eerste bom van de avond. Bree zou dat in totaal 8 keer doen. Op de fastbreak trok Cleeren naar 3-2, maar dan werd Hades ter plekke gelaten door Vandekerkhof en opnieuw een goed uit zijn sloffen geschoten Gielen : 9-2 na 3’07. Maggen miste dan, Bree pakte geen rebound, en toen Beckers en Vandekerkhof ieder een getelefoneerde pass verstuurden profiteerden Boerema, Cleeren en Nijs daarvan om over te nemen via 12-13 na 6’49. Even haasje-over dan via 14-13 en 14-15, maar daar bleef het bij wat Hades betreft. Kwaspen driepunterde de 17-15 op het bord, waarna Beckers knap Vandekerkhof op weg zette naar 19-15. Na een fout van Storms bracht Beckers zelf met 2 vrijworpen de tussenstand op 21-15.

Even een bloemlezing van het begin van het 2de quarter. Ga gerust even zitten. Misschien best. Storms driepunter naast, Coenen idem, steal Rubens zonder resultaat, Gielen mist op de counter, steal Kwaspen maar de score blijft uit, misser Hades, Beckers wordt bediend door Vandekerkhof maar legt naast, Vandekerkhof krijgt de bal terug maar ook hij vindt het netje niet, balverlies Bree, aanvallende fout Jans, dubbele fout voor Vandekerkhof en Storms, enz… Minutenlang was dat het “niveau” van de match. En dan boem ! Plots viel een bom van Delille uit de lucht, maar daar moesten we het dan weer 3 minuten mee doen. Tot opnieuw Delille voor 21-20 zorgde. We waren dan al op 4’30 van de rust. Beide teams bleven ook daarna de missers en onzorgvuldigheden opstapelen. Met een bom tekende Kwaspen voor de 28-22 waarna Cleeren “on the buzzer” de povere ruststand op 28-24 bracht.

Opnieuw Cleeren loodste Hades nog wat dichterbij (28-26), maar met een bom riep Beckers die remonte een halt toe. Eikenaar deed er daar nog eentje bovenop en toen Beckers onder de korf Jans vond stond het 36-29. Nijs reageerde, maar ook Eikenaar deed dat opnieuw. Met zijn enige score van de match leek Aerts een beslissende kloof te voorschijn te toveren (40-31). Een magistrale actie van een bij momenten subliem acterende Eikenaar stuurde Beckers naar de 43-31 en daarmee na 4’51 ook naar de maximale voorsprong. Toen Vandekerkhof getrakteerd werd op een block van Geuens liep die een flitsende fast break om dan in volle vaart naast te leggen. Bijna typerend voor de wedstrijd. Na 2 vrijworpen van Jans en een zeldzame treffer van Maggen leek Bree het slotkwart te kunnen aanvatten bij 47-34, maar Storms milderde nog een klein beetje tot 47-36.

En dat had Hades precies een paar positieve impulsen gegeven. Nijs lukte 2 vrijworpen na een fout van Gielen, Cleeren ging alleen op wandel en toen Storms een haast onmogelijke driepunter binnen smeet boven de verdedigende armen van Kwaspen, stond het na amper 2’00 plots 47-43 en was de match op korte tijd terug open. Maar dan kwam het moment van Kwaspen. Eerst een bom, dan een knappe coast-to-coast, om dan uiteindelijk Vandekerkhof de 57-45 cadeau te doen. Na 3’58 kreeg Bree dus terug wat ademruimte. Het verzuimde echter om dat verder uit te buiten. Beckers miste zijn 2 vrijworpen en in de daarop volgende aanvallen stonden de Breese lange jongens een paar keer meer dan 3 seconden geparkeerd in the paint zodat de kans om de beslissing te forceren bleef liggen. Nijs en Cleeren scoorden wel, maar opnieuw was daar Kwaspen die in zijn eentje die inspanningen ongedaan maakte (61-49). Eikenaar en Jans gingen dan in de fout, en deze keer hadden de acties van Cleeren en Delille wel resultaat. Bij 61-55 en met nog 2’54 te gaan kon er nog veel gebeuren. Dat “veel” bleken dan vooral fouten te zijn waardoor de laatste minuten zich overwegend aan de vrijworplijn afspeelden. Met een 3 op 3 deed Rubens dat goed, terwijl Kwaspen, Eikenaar en Beckers slechts een gezamenlijke 3 op 6 lieten noteren. Toch volstond dat, o.a. omdat Nijs nog een onsportieve fout hoorde fluiten. Bree kon dus controleren. De ultieme bom van Rubens zeilde wel binnen, maar kwam te laat om de thuisploeg nog te bedreigen. Eindstand 66-62.

Bree : Kwaspen 6+10, Aerts 0+3, Gielen 7+0, Eikenaar 2+7, Beckers 6+6, Van Dijck 0+0, Winters 0+0, Vandekerkhof 5+2, Jans 0+4, Maggen 2+6.

Hades : Rubens 0+6, Boerema 3+3, Storms 0+8, Delille 5+4, Coenen 2+0, Geuens 2+0, Nijs 4+10, Cleeren 8+7.

Q1 : 21-15 Fouten : 3-4
Q2 : 7-9 (28-24) Fouten : 4-2 (7-6)
Q3 : 19-12 (47-36) Fouten : 3-5 (10-11)
Q4 : 19-26 (66-62) Fouten : 7-8 (17-19)

U kan geen reacties meer plaatsen.