Basketlokaal.be

Informatie

Dit bericht is geschreven op 30 okt 2011, en staat in 1ste Provinciale A, 2de Provinciale A.

Rondje verder

Beverlo B – Bree Basket A : 61-75       (Beker van Limburg)

In de 16de finales van de Beker van Limburg mochten de A-Seniors het opnemen tegen het één reeks lager spelende Beverlo B. Andermaal stond Bree zwaar gehavend aan de opworp. Het trad immers aan zonder Lipkens, Winters en Vandyck. En Eikenaar speelde na zijn recent herstel nog enigszins met de handrem op.

Beide teams doen het in de reguliere competitie niet zo goed en vertoeven ieder in hun reeks in de kelder van het klassement. In theorie zou Bree de partij in het Beverke naar zijn hand moeten kunnen zetten, maar een bekerduel heeft altijd iets speciaals. En dat bleek al snel. “Bjèvel” was absoluut niet onder de indruk en speelde volgens de thuisaanhang zowat zijn beste partij van het nog jonge seizoen. Bree zocht nog naar het juiste ritme en het duurde dan ook 6 minuten eer de voorgift van 5 punten moeizaam geneutraliseerd werd. De bezoekers hadden moeite met de bij momenten zeer vlotte balcirculatie van Beverlo. Maggen kon zijn oponent dan ook alleen foutief afstoppen en keek na 4’00 dan ook al tegen zijn 3de fout aan. Enkel Beckers en Gijbels konden enige druk zetten, maar voor de rest werd veelvuldig gemist en dus volstond die offensieve inspanning niet. Een aantal wissels van coach Reeskens brachten in eerste instantie geen soelaas. Zeker niet toen Gijbels naar de kant gehaald werd. Vooral onder de borden werd er dan veel te statisch geacteerd en lieten de lange jongens zich te gemakkelijk aftroeven. Beverlo liep opnieuw 6 punten weg. Pas op 3 minuten van de rust klom Bree terug op gelijke hoogte. Door toedoen van een minutenlang onhoudbare Gijbels bouwde Bree zelfs een voorsprong van 8 stuks uit. Meteen na de rust werd die aangedikt tot 10 punten. Dat deed bij Beverlo duidelijk het besef groeien dat “een stunt” niet voor deze keer zou zijn. Het spelpeil verwaterde en Bree kon vrij gemakkelijk consolideren. Enkele bommen van Vandekerkhof gaven de bezoekers ademruimte bij een maximale voorsprong van 18 punten. Het niveau zakte dan helemaal in mekaar. Er werd meer gemist dan gescoord. Een massa airballs vloog door het Beverke. Tielens liep een keer of 3 op rij te stuntelen met de bal en gaf zo nog een paar scores cadeau, maar Beckers en Maggen corrigeerden zodat Beverlo nooit meer in de match geraakte.

Uiteindelijk nog een vlotte en ruime zege voor Bree, maar van een goeie of aantrekkelijke match was helaas geen sprake…

Q1 : Meteen na de opworp maakte Collart de voorgift wat groter (7-0). Op de fastbreak loodsten Maggen en Gijbels hun ploeg naar 7-5 maar Graham counterde gevat (10-5). Defensief zat het wel goed bij Bree, maar aanvallend kwam het er nauwelijks door. Pas toen Vandekerkhof een keertje het tempo op trok geraakten de bezoekers in het kielzog van Beverlo (12-11 na 4’46). Van op de vrijworplijn kropen Beckers en Gijbels schuchter op voorsprong (13-14) maar een bom van Graham deed de leiding weer naar de thuisploeg verhuizen (17-14 na 6’59). Hoewel de thuisploeg de bal vlot liet rond gaan geraakte het toch niet aan een shot binnen de 24 seconden. Bree probeerde dat wel uit te buiten, maar het zat ook even niet mee : Weltens zag bij zijn driepuntpoging de bal klem geraken tussen bord en ring, waarna zijn 2de poging wel binnen ging maar afgefloten werd wegens een aanvallende fout onder de korf. Met een “buzzerbeater” gaf Graham zijn team het voordeel bij het ingaan van de 2de periode (22-18).

Q2 : Tulumen dikte meteen aan tot 24-18. Met een knappe driepunter gaf Ceyssens het signaal voor de ommekeer. Een schitterende dunk van Gijbels gaf Bree bij 26-24 een boost. “Dat zien we hier nu nooit eens !” klonk het bij het thuispubliek, en helaas voor Bree kwam er ook nauwelijks een vervolg want na de overname bij 27-28 knalde Tulumen van ver binnen, zette Esch rechtstreekse tegenstander Vandekerkhof in de wind en stond het plots weer 33-29. Dan volgde een rondje “Eikenaar-Gijbels”. Het Breese duo zette in goed anderhalve minuut de scheve situatie recht (33-35). Het tempo werd opgedreven en een chique move van Tielens gevolgd door een magistrale pass van Beckers aan Gijbels zetten de 33-39 op het bord. Beverlo liet balverlies na balverlies noteren. Eikenaar mocht in 2 pogingen de ruststand op 33-41 brengen.

Q3 : Diezelfde Eikenaar stond opnieuw aan de basis van een knappe combinatie die Beckers op weg zette naar de 33-43. Voor de eerste keer blonk er een kloof van 10 punten. Tulumen sputterde nog serieus tegen, maar Vandekerkhof en opnieuw Beckers herstelden (37-48). Tulumen bleef weerstand bieden. Na een steal rondde hij af met een mooi coast to coast, goed voor 40-48. Dan diepte Boutsen wat verder uit en een bom van Weltens leek na 7’19 de weerstand te breken bij 44-57. Een knap vrijgespeelde Vandkerkhof driepunterde vervolgens een kleine twintiger op het bord (44-62). Andermaal “on the buzzer” milderde Graham met een opportunistisch driepunter tot 47-62.

Q4 : In een slordige openingsminuut van het slotkwart wijzigde de score nauwelijks. En dat zou voor het slot van de partij ook zo blijven. Maggen trakteerde Kaerts op een block en een fastbreak van Gijbels hield de voorsprong nagenoeg intact (49-66). Daarna ging Collart solo en herstelde Kaerts zijn misser (53-68). Een assist van Ceyssens richting Beckers zorgde voor 53-70. Met nog 4’25 op de klok verdween dan ook het laatste sprankeltje hoop bij Beverlo. Met zijn 3de bom van de avond tekende Vandekerkhof voor 57-73, Kaerts pakte nu op zijn beurt uit met een dakgoot op Ceyssens, Reekmans nuanceerde nog een beetje tot 60-73, Beckers antwoordde met de 60-75, Kaerts demonstreerde een kanjer van een airball en Tulumen sloot voor de ultieme vrijworp nog een weddenschap af met als inzet een fris pintje. Dat was dan ook het hoogst haalbare, want de zege was al lang gaan vliegen. Met de 61-75 deed hij dan ook definitief het scorebord zwijgen.

Beverlo B : GRAHAM 5+3, ESCH 5+2, Kaerts 0+4, REEKMANS 2+8, COLLART 2+2, TULUMEN 11+7, Libaers 1+0, Vanmechelen 2+0, Liberato 0+2.

Bree : Ceyssens 3+0, Boutsen 0+2, EIKENAAR 5+2, BECKERS 7+6, VANDEKERKHOF 2+13, Weltens 2+3, GIJBELS 17+4, Tielens 2+0, MAGGEN 3+4.

Quarter 1 : 22-18                                   Fouten : 8-6

Quarter 2 : 11-23 (33-41)            Fouten : 8-2 (16-8)

Quarter 3 : 14-21 (47-62)            Fouten : 3-2 (19-10)

Quarter 4 : 14-13 (61-75)                        Fouten : 3-3 (22-13)

U kan geen reacties meer plaatsen.